Harmony Ridge Music
   

 

 

Take me back to hrmusic.com

  Mathilde Santing
Mathilde SantingMathilde Santing is a Dutch singer who records covers of artists from Cole Porter to Jimi Hendrix to Randy Newman.

The following biography is in Dutch, translation tools can be found at Google

Matilde Santings uiterst zorgvuldige songkeus ten spijt, het doet er niet meer toe wat zij zingt als zij maar zingt. Al het voorgaande inclusief de songs op de nieuwe cd "To Others, To One" klinkt tijdloos fris, eigentijds en volstrekt natuurlijk.

Er is geen Nederlandse zangeres die de afgelopen twintig jaar zo nadrukkelijk heeft laten horen alles in en rond haar genre te kunnen doorgronden en vervolgens feilloos te zingen. Van Cole Porter tot Jimi Hendrix en Randy Newman, van een My Fair Lady classic tot een Beach Boys evergreen, van Toon Hermans en Annie M.G. Schmidt tot de musical Joe (waaruit de hit "Inspiratie" voortvloeide), van ballet (het veel geprezen GRIP project) tot filmmuziek: Matilde Santing is er als weinig anderen in thuis. Daarbij heeft ze een doortastende kijk op haar vak, ze brengt -voor ons vaak pas achteraf duidelijk- steeds de juiste veranderingen aan die haar carrière keer op keer in weer een nieuwe stroomversnelling brengt.

Wie had ooit gedacht dat het introverte zangeresje dat begin jaren tachtig met haar zelf bespeelde Elka-machine schuchter bij Sonja Barend optrad ooit de ster zou worden bij Joop van den Ende's mega musical JOE en daarbij zichzelf bleef? Hoe kan het dat zij nog geen maand na een tournee met Cor Bakker alweer met het totaal nieuwe (en wederom in de pers veel geprezen) programma "To Others, To One" in onze theaters te zien is? En hoe komt het dat Britse en Amerikaanse pop-avant-gardisten op de hoogte zijn van wat Matilde Santing op dit moment doet?

Het zijn vragen waar zij zelf en wij geen antwoord voor hebben, maar die duidelijk maken dat er met deze zangeres iets heel bijzonders aan de hand is. Als je vraagt naar haar achtergrond vertelt ze vol trots dat ze als kind in Amstelveen op de schommel liedjes uit de Sound Of Music nazong. En toen ze haar favoriete platen top 5 voor Het Parool mocht samenstellen zette ze Wim Sonneveld bovenaan met de opmerking dat dit de beste zanger is die we ooit hebben gehad. Welke musicoloog of poparchivaris kan hiermee het succes van Matilde Santing analiseren?

Toch heeft alles wat Matilde Santing zingt en zegt een glashelder motief, het weerspiegelt de volstrekt ondogmatische wijze waarmee ze haar kunst benadert. Ze staat open voor vernieuwingen. Niet om zich gedwee aan te sluiten bij de huidige trend, maar om hierop te anticiperen.

Op "To Others, To One" geeft Matilde Santing niet één richting aan, maar geeft ze ons een staalkaart van wat haar op dit moment in de populaire muziek bezig houdt. Dat zijn niet alleen songs van de jaren dertig songschrijver Irving Berlin én zijn jaren zeventig collega Janis Ian, maar is ook werk van violist Sebastiaan Koolhoven en filmcomponist Theo Nijland. Net als het met goud bekroonde "Beautiful People" vinden we op "To Others, To One", een song die we kennen van een Interpolis commercial. Dit keer is dat de voormalige Black hit "Wonderful Life". Daarnaast werkt Matilde Santing voor het eerst met de van Total Touch bekende top-producer John Tilly. "To Others, To One" is zowel in het theater als op cd een nieuwe mijlpaal in de alles behalve voorspelbare Santing carrière.

Matilde Santing blijft zichzelf en daarmee ons uitdagen. Is dat niet de essentie van ware kunst?

   
 
Ballads
CD $20.99 catalog# B128895
Ballads
Carried Away
CD $19.99 catalog# B205484
Carried Away
Choosy Live!
CD $19.99 catalog# B269060
Choosy Live!
Mathilde Santing
CD $19.99 catalog# B565974
Mathilde Santing
Here Today
Matilde Matilde
CD $29.99 catalog# B545454
Matilde Matilde
Tempted
Love Street
New Amsterdam
CD $29.99 catalog# 598029H
New Amsterdam
Texas Girl and Pretty Boy
CD $19.99 catalog# B09051
Texas Girl and Pretty Boy
Guilty
To Others To One
CD $29.99 catalog# B669693
To Others To One
Under A Blue Roof
CD $19.99 catalog# B375847
Under A Blue Roof
Water Under The Bridge
CD $25.99 catalog# mdc7986
Water Under The Bridge
 
 


To order, take note of title and catalog# and select
Secure On-Line
Security Enabled Browsers
Order On-line Non Secure Browsers
Or call 1-800-611-4698 (650-563-9280 Outside the US)


This site has Real Audio. Click on the graphic to download a player and get installation instructions for your operating system.

       2001 Harmony Ridge Music Call TOLL FREE 1-800-611-4698 (650-563-9280 Outside US)